Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

SĂNĂTATEA SE AFLĂ LA TINE ÎN LIVADĂ!

in Sanatate de

Livada îţi aminteşte de copilărie şi de cel mai bun loc pentru visare. E atât de frumoasă, atât de liniştitoare, chiar şi atunci când trebuie să trebăluieşti prin ea. Livada înseamnă belşug şi, bineînţeles, sănătate. Sănătate nu numai pentru că fructele sunt pline ochi cu vitamine şi fibre tocmai bune pentru organism, dar şi pentru o mulţime de leacuri al căror ingredient de bază este tocmai fructul cules din livadă. Şi, nu în ultimul rând, pentru că statul în livadă este, în sine, o terapie cu rezultate minunate.

PERE ZEMOASE ŞI AROMATE! Au, în primul rând, un conţinut bogat de minerale şi vitamine (calciu, fier, magneziu, sodiu, sulf, cupru, vitamina C). Conţin pecticină, o substanţă care ajută la scăderea valorilor colesterolului rău din sânge şi protejează celulele de distrugerea provocată de radicalii liberi. Sunt bogate în acid folic şi de aceea nu ar trebui să lipsească din dieta niciunei femei însărcinate. Perele au un indice glicemic foarte mic, motiv pentru care sunt recomandate ca desert în dietele diabeticilor şi supraponderarilor. În plus, conţin mai multe fibre ca alte fructe, ceea ce ajută la buna funcţionare a tractului intestinal, la absorbţia mai lentă a carbohidraţilor, de unde şi glicemia menţinută în limitele normale. Sucul de pere se obţine cu ajutorul centrifugei şi este recomandat, de exemplu, în litiaza urinară. Timp de două, trei săptămâni, un litru sau doi de suc zilnic. Favorizeaza eliminarea pietrelor prin mărirea diurezei. Pulpa de pere are un puternic efect cicatrizant, de aceea măştile cu pulpă de pere sunt mană cerească tentru tenul sensibil şi cel cu tendinţă de îngrăşare.

CIREŞE DULCI ŞI CăRNOASE! Pe lângă apă, 70%, cireşele conţin săruri minerale (fosfor, calciu, magneziu, fier), dar şi vitaminele B1, B2, C, E, P, B6, PP, acid pantotenic, vitamina C. Cozile de cireşe au puternice efecte diuretice datorită conţinutului ridicat de săruri de potasiu şi flavonoide. În plus, s-au constatat şi proprietăţi astringente (datorită taninurilor), depurative, antifebrile şi antiinflamatoare renale. Se recomandă cura cu cireşe pentru reglarea funcţionării ficatului, precum şi persoanelor demineralizate sau cu afecţiuni biliare, celor cu stări avansate de oboseală, anemicilor, copiilor cu deficienţe de creştere. Iar ceaiul de cozi de cireşe este unul dintre cele mai cunoscute şi eficiente leacuri în bolile renale. Pentru infuzia din cozi de cireşe se pune un pumn de codiţe uscate la fiert in 600 ml de apă, se lasă pe foc mic 10 minute, apoi acoperit 20 de minute. Se bea călduţ (eventual îndulcit), între mese, având efect în tratarea durerilor de rinichi provocate de litiaza renală. Infuzia mai este bună şi în tuse, dureri de stomac şi lumbago. Cireşele sunt bune pentru tenurile uscate şi obosite. Astfel, se prepară o mască dintr-o mână de fructe fără sâmburi, care se pasează. Se întinde piureul pe faţă şi se ţine 20 de minute. Se clăteşte la final cu apă călduţă.

CAISE PARFUMATE ŞI GUSTOASE! Au un conţinut ridicat de betacaroten şi restabilesc nivelul de vitamina A în organism. Reprezintă o sursă excelentă de potasiu, vitamina C, triptofan, fibre, fier etc. Studiile arată că datorită conţinutului ridicat de betacaroten, trei porţii de caise consumate pe zi ne protejează considerabil împotriva degenerescenţei maculare, care afectează grav vederea. Fructele proaspete sunt astringente şi de aceea se recomandă în caz de diaree. Triptofanul şi vitaminele conţinute le transformă într-un tonic al sistemului nervos (astenie, stări depresive, anemie, oboseală, stres). Betacarotenul, din nou, previne oxidarea colesterolului rău, care duce la boli cardiovasculare sau chiar la deces. O mască de faţă minunată se prepară din pulpa unei caise pasate şi amestecată cu un gălbenuş şi o linguriţă de iaurt. Se întinde masca pe faţă şi se lasă să acţioneze 30 de minute, după care se înlătură cu apă călduţă. Face minuni în cazul tenurilor grase, cu exces de sebum.

PRUNE GALBENE ŞI MOI! Sunt prunele de vară, galbene ca soarele şi un pic mai parfumate decţt cele brumării. Sunt bogate in vitamine (A, B1, B2, C, PP), minerale (potasiu, fier, magneziu, calciu şi sodiu), acizi organici. Sunt energizante şi ajută tranzitul intestinal. Consumate regulat, măcar trei săptămâni pe an, ajută la regenerarea celulei hepatice şi la buna funcţionare a vezicii biliare. O cură cu prune proaspete acţioneaza ca un tonic al sistemului nervos. Fiind nişte diuretice de excepţie, prunele provoacă eliminarea apei excesive din ţesuturi, ceea ce contribuie la tratarea reumatismului, hipertensiunii, gutei şi obezităţii. Sucul de prune se obţine la centrifugă, un pahar de suc, băut înainte cu o jumătate de oră înainte de mesele principale, ajută la întărirea sistemului imunitar şi previne cancerul de colon. Pentru un tratament de frumuseţe excepţional se amestecă, cu mixerul sau blenderul, 3 prune coapte, fără sâmbure, 1 lingură de iaurt si ½ lingură de ulei de migdale. Se aplică pasta pe faţă şi se lasă 10 minute să acţioneze, apoi se clăteşte cu apă călduţă. Este foarte bună în tratamentul acneei.

PIERSICI SUCULENTE ŞI FINE! Foarte bogate în vitamina A, piersicile se pot transforma într-un scut împotriva cancerului, pentru că proprietăţile antioxidante ajută la inhibarea celulelor canceroase. Au un conţinut mare de vitamine C, E şi 6 tipuri de vitamina B (tiamina, riboflavina, vitamina B6, niacina, acid pantotenic, acid folic). Au, de asemenea, un continut bogat de minerale (fier, magneziu, fosfor, zinc, iod, potasiu şi seleniu) concentrate în partea roşiatică de lângă sâmbure. În plus, conţin cantităţi deloc neglijabile de fibronutrienti, antioxidanţi şi fibre. Piersicile favorizează tranzitul intestinal normal şi tratează constipaţia. Pentru că au un puternic efect diuretic, sunt recomandate suferinzilor de reumatism şi artrită, hipertensivilor şi celor cu litiază renală. Piersicile conţin două carotenoide, luteină si zeaxantină, care previn apariţia cataractei. Sucul de piersici se prepară la centrifugă şi are efect benefic asupra sistemului nervos, datorită vitaminelor B, cu efect asemănător serotoninei, hormonul fericirii. Ca tratament de frumuseţe se pasează o piersică foarte coaptă cu o lingură de smântână şi câteva picături de ulei de măsline. Se aplică pasta obţinută pe faţă, după demachiere şi se lasă să acţioneze 30 de minute. Se îndepărtează cu apă călduţă. Rezultatul este excepţional.

ŞTIATI CĂ?

În Ciohorani, un sat din judeţul Iaşi, există un păr în vârstă de mai bine de 600 de ani, care încă mai rodeşte pere frumoase şi gustoase.

Cireşele conţin melatonină, motiv pentru care se recomandă persoanelor cu insomnii şi sunt cele mai sedative fructe (calmează durerile).

Sucul de caise ajută în cazul arsurilor solare. Calmează pielea iritată şi atenuează durerea sau usturimea.

Piersicul, originar din China, a ajuns în Europa cu ajutorul armatelor persane. De aceea, romanii numeau piersicile “mere persane”.

Japonezii prepară prune murate, pe care le mănâncă nu numai pentru că sunt foarte gustoase, ci şi pentru că umeboshi, aşa se numesc, combat oboseala.

Ultimile din

Mergi la SUS