Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Rasfatati-va flora intestinala pentru o viata sanatoasa

in Sanatate de

Flora intestinala asigura buna functionare a tractului intestinal si constituie o bariera impotriva anumitor bacterii. Echilibrul acestui ecosystem este foarte sensibil la stres, de aceea trebuie sa-i acordam toata atentia.

Numarul locatarilor pe care ii adapostim fara sa stim este incredibil de mare: 100.000 de miliarde de bacterii in intestine! Din fericire, majoritea au un rol benefic. Aceste bacterii, numite “saprofite”, au drept misiune neutralizarea celorlalte, bacteriile daunatoare. Este efectul de bariera. Rolul lor este:

  • Sa stimuleze activitatea anticorpilor nostril, la nivelul peretilor intestinali;
  • Sa actioneze asupra activitatii motrice digestive, producand acizi grasi si contribuind la digerarea alimentelor, in special a fibrelor, care, fara acesti soldatei, ar provoca iritatii si ar fi dificil de eliminat.

Ecosistemul nostru, in interiorul caruia exista o lupta permanenta, are la baza un echilibru axtrem de fragil. El ne serveste atata timp cat avem grija de el. Din pacate, stresul, depresiile, administrarea de antibiotice provoaca deteriorarea extrem de rapida a acestui echilibru. Apare astfel necesitatea de a ajuta, prin alimentatie, actiunea bacteriilor protectoare.

Iaurturile si lactatele fermentate sunt bogate in bacterii lactice (aceleasi cu cele din intestine). Unele (bifidus, lactobacilli casei…), mai rezistente la aciditatea din stomac, depasesc bariera stomacala, ajungand, astfel, in intestine, imbogatind flora. Acesta este faimosul efect probiotic.

Drojdiile pe care le contin anumite medicamente sau suplimente alimentare au aceleasi proprietati. E bines a va amintiti de ele, de fiecare data cand medicul va prescrie antibiotice, mai ales unele extrem de agresive pentru flora intestinala.

INTESTINUL, UN AL DOILEA CREIER?

El recepteaza starile de neliniste, se contracta, devine mai dur sau se destined. Iar flora nu-si mai poate indeplini misiunea. Pentru a elimina tensiunile:

  • Practicati automasajul abdominal, cu miscari circulare, in jurul ombilicului.
  • Radeti! La fiecare hohot de ras, muschii abdominali se contracta si aceasta echivaleaza cu un fel de masaj abdominal, benefic pentru digestie si pentru tranzitul intestinal.

Ultimile din

Mergi la SUS