Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Grindeanu, despre ultimatumul CEDO: „Să facem lucruri în şase luni care, poate, trebuiau făcute în ultimii 26 de ani”

in Diverse/ExtraNews/Politic de

   Întrebat de un jurnalist, în contextul deciziei CEDO ca în termen de şase luni Guvernul trebuie să vină cu un plan concret pentru situația din penitenciare, care vor fi măsurile Guvernului, Premierul Sorin Gridneanu a declarat că va exista, un plan de măsuri, astfel încât, în şase luni date ca termen, să se aprobe acest plan, şi „să facem lucruri în şase luni care, poatem trebuiau făcute în ultimii 26 de ani”, anunţă un comunicat al Guvernului.

   Sorin Grindeanu a spus că salută decizia CEDO,care nu ne duce, în acest moment, şi subliniez, în acest moment, în situaţia de a plăti sume mari de bani, dar ne obligă să venim, în perioada imediat următoare, în cele şase luni date ca termen, cu un plan de măsuri concret, agreat şi de Consiliul de Miniştri, dar şi de Guvernul României, astfel încât problema – şi nu vreau să trec foarte uşor peste acest lucru – problema semnalată de CEDO să înceapă să fie rezolvată„. El a recunoscut că decizia vine ca urmare a problemelor existente în penitenciarele din România. „Deci, urmare a acelor probleme, avem această decizie, care ne dă un termen de şase luni în care să venim cu măsuri. Eu am avut o discuţie în urmă cu câteva zeci de minute cu domnul ministru Tudorel Toader; sunt convins că va veni, în ritmul potrivit, cu acest plan de măsuri, astfel încât, în şase luni date ca termen, să reuşim să aprobăm acest plan, să facem paşi concreţi şi, până la urmă – sigur, nu aş vrea să duc la extrem – să facem lucruri în şase luni care, poatem trebuiau făcute în ultimii 26 de ani„, a mai spus premierul.

   La întrebarea dacă termenul de şase luni nu este unul prea strâns pentru a se lua măsuri concrete, Grindeanu a precizat că este timp în cele şase luni să se facă un plan de măsuri, „extrem de bine aşezat”. „Dar vreau să fie foarte bine aşezate şi tocmai acesta a fost rostul discuţiei mele cu domnul ministru Toader. Este timp suficient să facem acest plan de măsuri, să luăm măsuri concrete, nu doar să facem planul, astfel încât să arătăm că suntem determinaţi în a respecta – şi subliniez, în a respecta – decizia CEDO şi a îmbunătăţi condiţiile din penitenciare, care, iată, nu sunt invenţii, nu sunt lucruri spuse doar de către unii şi alţii și azi s-a dovedit că sunt lucruri extrem de grave, care au dus la asemenea decizii„.

   Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dat României un termen de şase luni pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare şi din aresturile poliţiei, acestea fiind considerate contrare Convenției Europene a Drepturilor Omului, încălcându-se Articolul 3 al Convenției, care interzice tratamentele inumane sau degradante. (foto: gov.ro)

Ultimile din

Mergi la SUS